19th Ave New York, NY 95822, USA

Ιανουάριος: Σύλληψη της Πόλας Ρούπα

 

Τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου συλλαμβάνεται σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη η Πόλα Ρούπα, που ήταν καταζητούμενη από τις Αρχές ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2012 και έκτοτε παρέμενε άφαντη.

Φεβρουάριος: Φεύγουν απ’ τη ζωή τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες

Ο δεύτερος μήνας του χρόνου άφησε τον ελληνικό πολιτισμό σημαντικά φτωχότερο με τον θάνατο τριών σπουδαίων καλλιτεχνών, ο καθένας στο είδος του.

Στις 16 Ιανουαρίου πεθαίνει ο διακεκριμένος ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης, σε ηλικία 81 ετών και η σορός του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, στο μέγαρο του δήμου της Ρώμης. Οι κριτικοί τέχνης τον θεωρούσαν έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης «arte povera», δημιουργούς ανοιχτούς σε πειραματισμούς, και ο Κουνέλλης παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ.

 

Την ίδια μέρα όμως αφήνει την τελευταία του πνοή και ένας άλλος σπουδαίος ζωγράφος, ο Δημήτρης Μυταράς, στα 83 του. Δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, της οποίας διετέλεσε και πρύτανης, με τα έργα του να εκτίθενται σε πολλές ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις  έτυχε σημαντικής αναγνώρισης στο εξωτερικό κι υπήρξε ένας απ’ τους πιο λαμπρούς έλληνες εικαστικούς.

 

Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου φεύγει απ’ τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες κινηματογραφιστές.

 

Η ταινία του «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950 – 1960. Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει πολλές φορές ταινίες του, ενώ αντίγραφα πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Μάρτιος: Νέα εποχή για Σκλαβενίτη -Μαρινόπουλο

 

Αν και η συμφωνία είχε ήδη γίνει γνωστή, από 1η Μαρτίου Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος γυρίζουν και επίσημα σελίδα και μια απ’ τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στη χώρα παίρνει σάρκα και οστά. Οι ταμπέλες αλλάζουν, τα ράφια γεμίζουν πάλι και συνολικά 361 καταστήματα περνούν και επίσημα στην αλυσίδα Σκλαβενίτη, που αναδεικνύεται έτσι στον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο στην Ελλάδα. Σημαντικό φυσικά και απ’ την άποψη ότι χιλιάδες εργαζόμενοι απορροφώνται στο νέο σχήμα, ενώ επί μήνες ήταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας αλλά και χρωστούμενα μηνών.

Απρίλιος: Τραγωδία στο Σαραντάπορο

 

Λίγες μέρες μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου, συντρίβεται στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Χιούι, στο Σαραντάπορο της Κοζάνης, ενώ εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων. Νεκροί ανασύρονται τέσσερις απ’ τους πέντε επιβαίνοντες ενώ ζωντανή αλλά βαριά τραυματισμένη ανασύρεται μια γυναίκα.

Μάιος: Πεθαίνει ο Μητσοτάκης

 

Στις 29 Μαΐου φεύγει απ’ τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 99 ετών, και μαζί κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους πολιτικούς της χώρας, με την έννοια που ξέραμε τη δεκαετία του ’80 και μερικά χρόνια μετά. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Ιούνιος: Κλείνει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση

 

Μετά από διαφωνίες τόσο μεταξύ των θεσμών όσο και με την κυβέρνηση, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει περίπου οκτώ μήνες, κλείνει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στις 15 Ιουνίου. Το Eurogroup επικύρωσε έτσι την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πήρε και μια δέσμευση για συζήτηση σχετικά με το χρέος μετά το 2018. Η απόφαση αυτή άνοιξε με τη σειρά της τον δρόμο για την τρίτη και ίσως πιο σημαντική αξιολόγηση, και παράλληλα άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή στις αγορές.

Ιούλιος: Καύσωνας και Μέδουσα

 

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες με τις οποίες η Ελλάδα υποδέχτηκε τον Ιούλιο, διατηρήθηκαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του μήνα. Το πρώτο κύμα καύσωνα έπληξε την χώρα τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου με το θερμόμετρο την 1η Ιουλίου να δείχνει τους 42 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία, παρά τη μικρή υποχώρηση, άγγιξε και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου στις 10 του μήνα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Διάλειμμα, αν και όχι ευχάριστο, σε αυτές τις θερμοκρασίες, στάθηκε το φαινόμενο “Μέδουσα” που από τις 17 του μήνα χτύπησε την Ελλάδα. Το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές σε όλη τη χώρα, ενώ άφησε πίσω του και έναν νεκρό. Όπως δήλωσε στο News 24/7 ο ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, δεν έχει ξαναδεί δυο καύσωνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες “στα 31 χρόνια που είμαι στην Μετεωρολογική Υπηρεσία”.

Αύγουστος: Η Ελλάδα στις φλόγες

 

Σχεδόν 70.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μόνο τον μήνα Αύγουστο, από καταστροφικές πυρκαγιές που, όπως κάθε χρόνο, έπληξαν την Ελλάδα. Τις χειρότερες καταστροφές γνώρισαν τα Κύθηρα, η ανατολική Αττική και η Ζάκυνθος με 66.000 στρέμματα βλάστησης να καίγονται, μόνο σε αυτές τις περιοχές. Στα Κύθηρα, από την πυρκαγιά που έκαιγε επί πέντε ημέρες, έγιναν στάχτη 20.000 στρέμματα γης. Στη Ζάκυνθο, οι πυρκαγιές που ξεσπούσαν από την αρχή του καλοκαιριού εντάθηκαν στις 13 Αυγούστου, με τις αρχές να κάνουν λόγο για σχέδιο εμπρησμών. Μέχρι τις 18 του μήνα τουλάχιστον 11.000 στρέμματα βλάστησης είχαν καεί, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν άλλες 14.000 στρέμματα από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 26 του μήνα και έκαιγε μέχρι τις 29, προκαλώντας και την καταστροφή περιουσιών. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική στις 13 Αυγούστου, κατέκαψε περιουσίες και περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους και τέθηκε υπό έλεγχο 3 μέρες μετά, στις 16 του ίδιου μήνα. Πυρκαγιές τον Αύγουστο ξέσπασαν επίσης σε Κορινθία, Ηλεία, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Το τρίμηνο Ιούνιος, Ιούλιος Αύγουστος, συνολικά στις φλόγες παραδόθηκαν 135.092 στρέμματα γης.

Σεπτέμβριος: Οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

Ήταν στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου όταν το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Το μικρό δεξαμενόπλοιο ήταν έμφορτο με 2.570 τόνους καυσίμων, γεγονός που προκάλεσε άμεσα ανησυχία για ρύπανση του Σαρωνικού. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και οι μικρές πετρελαιοκηλίδες που αρχικά έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από το σημείο του ναυαγίου, άρχισαν να εξαπλώνονται, με αποτέλεσμα να φτάσουν να μέχρι τις ακτές της Σαρωνίδας, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου θαλάσσια ρύπανση. Το πλοίο Λασσαία που είχε αναλάβει  την απάντληση των καυσίμων του Αγία Ζώνη κατασχέθηκε για λαθρεμπόριο καυσίμων και αντικαταστάθηκε, ενώ η ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο οδήγησε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την ταχύτητα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού και τις ευθύνες για την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

 

Μέχρι και αυτή τη στιγμή διενεργούνται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες για το ναυάγιο και την οικολογική καταστροφή. Η ανέλκυση του πλοίου ολοκληρώθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου, όπως και ο καθαρισμός της θάλασσας και των ακτών. Όπως αναφέρουν ειδικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια προκειμένου η ζωή στον Σαρωνικό να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Οκτώβριος: Αναγνωρίζεται νομικά η αλλαγή ταυτότητας φύλου

 

Στις 10 Οκτωβρίου η ελληνική Βουλή με ψήφους 171 βουλευτών ενέκρινε το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ 148 βουλευτές υπερψήφισαν το άρθρο που επιτρέπει την διαδικασία από τα 15 έτη. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, νομική διόρθωση της ταυτότητας φύλου γίνεται με με δήλωση ενώπιον δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα και χωρίς να απαιτείται πλέον χειρουργική επέμβαση ή ιατρική γνωμάτευση, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Η διαδικασία καθίσταται πολύ ευκολότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Η lgbtq+ κοινότητα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το νομοσχέδιο, παρά κάποια προβλήματα που διέγνωσαν σε αυτό, όπως, μεταξύ άλλων, η μη δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε άτομα που βρίσκονται σε γάμο.

 

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της εκκλησίας που κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει, αλλά και διαμάχη στη Βουλή μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κυρίως για το σκέλος της παραχώρησης του δικαιώματος διόρθωσης φύλου από τα 15 έτη.

Νοέμβριος: Φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

 

Χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας είχε το φαινόμενο που έπληξε την δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου. Το έδαφος στο όρος Πατέρας, ήταν ήδη κορεσμένο εξαιτίας των βροχών που είχε δεχτεί το προηγούμενο διήμερο και έτσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο νερού που δέχτηκε. Ο χείμαρρος που δημιουργήθηκε, πέρασε μέσα από τη Μάνδρα, παρασύροντας στο πέρασμα του ό,τι έβρισκε. Από την ορμή του χειμάρρου, αυτοκίνητα βρέθηκαν σε μπαλκόνια, σπίτια πλημμύρισαν, περιουσίες καταστράφηκαν και 23 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Αντιμέτωποι με καταστροφές των περιουσιών τους βρέθηκαν και οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο. Ένα μήνα μετά το καταστροφικό γεγονός, η πόλη της Μάνδρας εξακολουθεί να ζει μέσα στις λάσπες.

Δεκέμβριος: Η επίσκεψη Ερντογάν και η Λωζάνη

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Ο Ερντογάν, ήδη μια μέρα πριν την άφιξή του είχε δείξει τις προθέσεις του με τηλεοπτική του συνέντευξη, στην οποία για άλλη μία φορά έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ιστορικός χαρακτηρίζεται ο διάλογός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος έσπασε το πολύ αυστηρό προεδρικό πρωτόκολλο, προκειμένου να απαντήσει στις αξιώσεις του τούρκου ομολόγου του, ενώ σε “τεταμένο” κλίμα ήταν και η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου.Ο Ερντογάν αναχώρησε για την Τουρκία την επόμενη μέρα, αφού πραγματοποίησεεπίσκεψη στην Κομοτηνή, όπου επανέφερε το ζήτημα της Λωζάνης σε δημόσια ομιλία του.

Πηγή: news247.gr

Related Posts

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο