19th Ave New York, NY 95822, USA

HandsUp: Weekly News #3

«Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών. Η αρχαία Μακεδονία υπήρξε μια ισχυρή δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου που επεκτάθηκε, ειδικά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας (…) Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα όμως σημειώνει ότι δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, «είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δε διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, έχοντας ως σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ασατυνομίας οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου στις 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία.

Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.

EuroWorking Group: «Πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης - Στα 6,7 δισ. ευρώ η δόση

Έχουν ολοκληρωθεί τα 89 από τα 113 προαπαιτούμενα – Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης σε τρεις υποδόσεις – Στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου η πρώτη εκταμίευση
Θετική θα είναι η εισήγηση του EuroWorking Group στο Eurogroup της Δευτέρας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του EWG συζητήθηκε η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά και «άναψε» το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στο Eurogroup της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν μια πολιτική δήλωση, επισημοποιώντας την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Το ποσό της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχεται στα 6,7 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής: 3,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2018, 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer).
Η πρώτη εκταμίευση αναμένει να λάβει χώρα το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και αφού ολοκληρωθούν οι συνήθεις διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών και λάβει την επίσημη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής τη μαφιόζικη εκτέλεση του 57χρονου Βασίλη Στεφανάκου το απόγευμα της Τετάρτης, μέσα στο αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο του, στη λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι. Ο εκτελεστής «γάζωσε» τον Στεφανάκο με 29 σφαίρες πριν προλάβει να αντιδράσει.

Οι δύο δράστες, επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα μάρκας Triumph Tiger, η οποία είχε κλαπεί στις 4 Δεκεμβρίου από την περιοχή της Ηλιούπολης. Προσέγγισαν τον στόχο τους λίγο μετά τις 19:00, την ώρα που εκείνος επιβιβαζόταν στην μαύρη ΒΜW, η οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ήταν θωρακισμένη. Όταν ο Βασίλης Στεφανάκος έκατσε στη θέση του οδηγού, σχεδόν ταυτόχρονα ο εκτελεστής άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού πριν αυτή κλειδώσει και πυροβόλησε τον στόχο του τουλάχιστον 22 φορές με το πολεμικό καλάσνικοφ που νωρίτερα είχε βγάλει από την θήκη της κιθάρας που ήταν κρυμμένο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στην μοτοσυκλέτα που οδηγούσε συνεργός του και τράπηκαν σε φυγή αναπτύσσοντας ταχύτητα προς την περιοχή του Ασπροπύργου.

Μέσα στο αυτοκίνητο του Στεφανάκου υπήρχε ένα περίστροφο που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει.

Ο θάνατος του Βασίλη Στεφανάκου ήταν ακαριαίος. Οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής επιχείρησαν να συλλέξουν μαρτυρίες και στοιχεία, όπως και υλικό από κάμερες ασφαλείας, που θα βοηθήσουν τις έρευνες.

Στην περίπτωση που η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεχιστεί, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης τροποποιώντας τον κανονισμό της Γερουσίας, άφησε την Κυριακή να εννοηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ένα μήνυμά του στο Twitter.

Για να εγκριθούν νομοσχέδια που αφορούν τον προϋπολογισμό ή την κατανομή πιστώσεων απαιτούνται 60 ψήφοι στη Γερουσία και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σήμερα διαθέτει μόνο 51 έδρες.

“Οι Δημοκρατικοί θέλουν μόνο να εισρέουν ανεξέλεγκτα οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας. Αν συνεχιστεί το αδιέξοδο, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να πάνε στο 51% (σε ψήφους στη Γερουσία, τη λεγόμενη και “Πυρηνική Επιλογή”) και να ψηφίσουν έναν πραγματικό, μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό”, ανέφερε στο μήνυμά του ο Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτούν ξανά για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση μέχρι να ξαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι σε οποιοδήποτε νόμο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της κυβέρνησης θα πρέπει να περιλαμβάνονται και μέτρα προστασίας για τους λεγόμενους “Ονειροπόλους” τους περίπου 700.000 νέους που έφτασαν στις ΗΠΑ ως ανήλικοι.

Σπρέι πιπεριού κατά φιλοκούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας στην επαρχία Αφρίν.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού σήμερα προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη για να συμπαρασταθούν στους Κούρδους, ενώ προχώρησαν σε τουλάχιστον 12 προσαγωγές στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας στην επαρχία Αφρίν.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους υποστηρικτές της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης να μην διαδηλώσουν κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα επέβαιναν στη περίπτωση που πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις.

Το SPD ενέκρινε τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Την έγκριση τους για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες έδωσαν την Κυριακή τα μέλη του SPD στον Μάρτιν Σουλτς, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU, CSU) αναμένεται να αρχίσουν από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί συγκρότηση κυβέρνησης αν είναι δυνατόν έως και το Φεβρουάριο.

Εάν oι δύο πλευρές συμφωνήσουν να σχηματίσουν για ακόμη μια φορά συνασπισμό, τότε θα ζητηθεί από τα 440.000 μέλη του SPD να ψηφίσουν για την τελική συμφωνία. Εάν συμφωνήσουν, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει πιθανώς την εξουσία το Πάσχα.

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

 

Πηγές:

naftemporiki.gr

protothema.gr

thetoc.gr

news247.gr

newsbeast.gr

news.in.gr

Related Posts

Leave a comment