19th Ave New York, NY 95822, USA

 

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα”, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, ανεβάζουν τις “Τρωάδες” του Ευρυπίδη στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Πρόκειται για την έβδομη παραγωγή της ομάδας “Τρελά Χρώματα”, η οποία δημιουργήθηκε το 2009 και θέτει ως στόχο να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, τη νοηματική γλώσσα παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Στις “Τρωάδες” κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος, η αλαζονεία και η έπαρση της ανθρώπινης φύσης. Η απάνθρωπη συμπεριφορά των νικητών προκαλεί τον πόνο, την αυθαιρεσία, την καταστροφή και τον αφανισμό της έννοιας του πολίτη. Η πολιτεία σείεται συθέμελα, οι Τρώες καλούνται να βιώσουν την απόγνωση και την ταπείνωση του ηττημένου. Ο πόλεμος αποτυπώνεται με εικόνες και άηχες κραυγές σπαραγμού. Στην παράσταση, η έννοια του “πολίτη” περιέχει μια διττή σημασία που σχετίζεται με την έννοια της “διαφορετικότητας” και φέρει ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο, καθώς σε αυτή συμμετέχουν κωφοί και βαρήκοοι καλλιτέχνες.

 

PHOTO TRWADES 3

 

Πέντε κωφοί ηθοποιοί, χρήστες της νοηματικής γλώσσας, και τέσσερις ακούοντες, οι οποίοι ερμηνεύουν και “δανείζουν” την φωνή τους, μας μεταφέρουν στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων. Η γλώσσα τίθεται στο επίκεντρο της παράστασης και αναδεικνύεται, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας, αλλά και ως μέσο νοημάτων. Οι ήρωες, Τρώες και Έλληνες, δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, παρομοίως και οι καλλιτέχνες που ερμηνεύουν επί σκηνής. Αναπτύσσεται ένας συμβολικός παραλληλισμός ανάμεσα σε δυο κόσμους, σε δυο κουλτούρες, στο τότε, αλλά και στο σήμερα, έχοντας από την μία πλευρά τη γλώσσα των κωφών, την νοηματική, και από την άλλη των ακουόντων, δυο γλώσσες που τελικά συναντιούνται όχι μόνο ερμηνευτικά και καλλιτεχνικά, αλλά και ιδεολογικά.

Σημαντικός άξονας της παράστασης είναι και η μουσική. Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και ακούοντες καλλιτέχνες αφουγκράζονται τον ρυθμό και συνομιλούν.

Πηγή: monopoli.gr

 

 

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο