Ίντερσεξ ή Διαφυλικό άτομο: Ο όρος intersex αντιπροσωπεύει το φάσμα της φυσικής ποικιλομορφίας των χαρακτηριστικών φύλου που φυσιολογικά εμφανίζονται στο ανθρώπινο είδος και δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν αυστηρά ως αρσενικά ή θηλυκά ή ανήκουν ταυτόχρονα και στις δύο κατηγορίες. Πρόκειται για όρο “ομπρέλα”, που περιλαμβάνει το φάσμα των ίντερσεξ καταστάσεων που απαντώνται φυσικά στο ανθρώπινο είδος. Μέχρι τώρα καταγράφονται στην ιατρική βιβλιογραφία πάνω από 40 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ένα σώμα μπορεί να είναι ίντερσεξ.
Η ίντερσεξ φυσιολογία μπορεί να περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων, των χρωμοσωμάτων φύλου ή των ορμονών που σχετίζονται με το φύλο.
Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
• Εξωτερικά γεννητικά όργανα που δεν εμπίπτουν στην τυπική ιατρική αντίληψη περί αμιγώς αρσενικού ή αμιγώς θηλυκού και άρα χαρακτηρίζονται “ασαφή” ή ταξινομούνται βάσει αυθαίρετης προσέγγισης
• Μη τυπική ανάπτυξη των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων
• Πιθανή αναντιστοιχία μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων
• Αναστιστοιχία φαινότυπου με χρωμοσώματα
• Διαφοροποιήσεις στο χρωμόσωμα του φύλου
• Μη τυπική ανάπτυξη των όρχεων ή των ωοθηκών
• Μη τυπική παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με το φύλο
Ο όρος ίντερσεξ δηλώνει την παραδοχή του φυσικού γεγονότος ότι το βιολογικό φύλο αποτελεί φάσμα και οι άνθρωποι με ποικιλομορφία χαρακτηριστικών φύλου, πέραν του αρσενικού και του θηλυκού, όντως υπάρχουν. Ανάλογα με το πόσο στενά ή διευρυμένα ορίζονται, οι ίντερσεξ ποικιλομορφίες εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό με συχνότητα που κυμαίνεται από 0,05% έως 1,7%. Ακόμα και με τον πιο στενό ορισμό, όμως, (1 άτομο στα 2.000) οι ίντερσεξ άνθρωποι είναι τόσο κοινοί όσο και οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά. Η εκτίμηση του 1,7% δείχνει πιο κοντά στην πραγματικότητα και έχει αυξητική τάση όσο βελτιώνονται οι απεικονιστικοί έλεγχοι.
Οι άνθρωποι γεννιούνται ίντερσεξ (δεν γίνονται). Μερικές κοινές ίντερσεξ παραλλαγές αποκαλύπτονται προγεννητικά μέσω προγεννητικού ελέγχου. Άλλες μπορεί να είναι άμεσα ορατές κατά τη γέννηση. Κάποια ίντερσεξ χαρακτηριστικά γίνονται εμφανή κατά την εφηβεία ή αργότερα όταν γίνεται προσπάθεια σύλληψης ή και τυχαία. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ίντερσεξ χαρακτηριστικά ενδέχεται να είναι αμελητέα και να περάσουν απαρατήρητα, ή να ανακαλυφθούν μόνο κατά τη διάρκεια της αυτοψίας.
Πολύ συχνά, ίντερσεξ βρέφη και παιδιά, χειρουργούνται για να αποκτήσουν πιο “αποδεκτά” από την κοινωνία χαρακτηριστικά φύλου. Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη σωματική ακεραιότητα και αυτονομία και σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύουν την σεξουαλική αίσθηση και έχουν εξαιρετικά αρνητικές δια βίου επιπτώσεις στη σεξουαλική και ψυχοσωματική υγεία.
Σήμερα οι παρεμβάσεις αυτές κατατάσσονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στα ανθρώπινα βασανιστήρια, ενώ όλο και περισσότερες ιατρικές έρευνες κατατείνουν στο γεγονός ότι είναι επιβλαβείς και μη ιατρικά αναγκαίες. Ολοένα και περισσότερο, οι πρακτικές αυτές αναγνωρίζονται ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις από διεθνή και εθνικά ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιοηθικής και δεοντολογίας.
Τα ίντερσεξ άτομα, όπως και κάθε άνθρωπος, μπορεί να έχουν οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό, οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου και οποιαδήποτε έκφραση φύλου.
Διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα: Έλενα Εφραιμίδου
HandsUp Agency – Υπηρεσίες Προσβασιμότητας
Πηγή: Υλικό ΕΚΔΔΑ (ΙΝΕΠ) από επιμόρφωση