19th Ave New York, NY 95822, USA

Πολιτισμός, Φροντίδα & Θεραπεία | CoMuseum

CoMuseum 2022: Πολιτισμός, Φροντίδα, Θεραπεία

Αν και η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση της πανδημίας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις με περιφερειακές συγκρούσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, την οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια και την κοινωνική αδικία. Ωστόσο, αυτές οι κρίσεις και οι περίοδοι ανάκαμψης παρουσιάζουν μια ευκαιρία για κινητοποίηση, αλλαγή και καινοτομία – για τους ανθρώπους, τους θεσμούς, τις κοινωνίες, τη δημοκρατία, την οικονομία και την οικολογία.

Ποιος είναι ο ρόλος της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού σε μια τέτοια περίοδο ανάκαμψης; Είναι τώρα η ώρα να δείξουμε πώς και γιατί ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο; Μπορούν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανάκαμψης που προκύπτουν για την οικονομία, την κοινωνία και την ευημερία των κοινοτήτων τους; Πώς μπορούν τα μουσεία να προετοιμαστούν για την επόμενη αναπόφευκτη διαταραχή, σχεδιάζοντας προγράμματα και εκθέσεις που έχουν αντίκτυπο; Πώς μπορούν τα μουσεία να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και την ενότητα, να χτίσουν νέες διατομεακές συνεργασίες και να σχηματίσουν νέα δίκτυα, ενισχύοντας παράλληλα την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα;

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum θα επικεντρωθεί στη θεραπεία μέσω πολιτιστικών και δημιουργικών διεξόδων. Θα διερευνήσει πώς ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας – μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί – μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη των κοινωνιών, των ιδρυμάτων και των ανθρωπίνων σχέσεων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου από τις 12.00 μέχρι τις 19.00 στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 με δυνατότητα live-streaming. Παρακαλούμε επιλέξτε EΝΑ εισιτήριο για το Συνέδριο (φυσική παρουσία ή διαδικτυακά).

Στον ίδιο χώρο, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 18.00 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και masterclasses για επαγγελματίες των μουσείων και του χώρου του πολιτισμού. Επιπλέον εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μόνο διαδικτυακά. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί μέχρι και σε ΔΥΟ εργαστήρια λόγω υψηλής ζήτησης.

Οι γλώσσες εργασίας για το Συνέδριο είναι Αγγλικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία καθώς και διερμηνεία στην ελληνική Νοηματική γλώσσα.

Η εγγραφή είναι απαραίτητη για όλες τις εκδηλώσεις.
Η συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum 2022 είναι δωρεάν.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, το CoMuseum θα διοργανώσει μια διεπιστημονική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μόνο με προσκλήσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

12:00 – 19.00

*Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις στο τελικό πρόγραμμα.

12:00

Χαιρετισμοί | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138

Εισαγωγή
Δρ Σοφία Χανδακά, Γενική Συντονίστρια CoMuseum, Επιμελήτρια Πολιτισμών του Κόσμου, Μουσείο Μπενάκη (Ελλάδα)

12:30 – 12:50

Ομιλία | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Τίτλος (θα ανακοινωθεί σύντομα)

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού (Ελλάδα)

Ερωτήσεις

12:50 – 13:10

Ομιλία | Διαδικτυακά
H επίδραση της τέχνης και της επαφής με τον πολιτισμό: στοιχεία από πληθυσμιακές έρευνες

Δρ Karen Mak, Ερευνήτρια Ποσοτικών Μεθόδων Ανάλυσης στις Κοινωνικές Επιστήμες (Βρετανία)

Σύνοψη
Αυτή η παρουσίαση εστιάζει στα πιο πρόσφατα στοιχεία από πληθυσμιακές έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχει στην ανθρώπινη υγεία η επαφή με τις τέχνες και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, μέσω των μουσείων, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τεχνών και της χειροτεχνίας και των παραστατικών τεχνών.

Ερωτήσεις

13:10 – 13:30

Ομιλία | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Αντικείμενα Μουσείων, Θεραπεία, και Ευημερία

Brenda Cowan, Καθηγήτρια, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκθέσεων & Σχεδιασμού Εμπειρίας, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μόδας/SUNY (Η.Π.Α.)

Σύνοψη
Ευγνωμοσύνη, αγάπη, ταυτότητα και σπίτι. Ενότητα, πνευματικότητα και ανακούφιση. Μια πενταετής διεθνής μελέτη αποκάλυψε ότι αυτές είναι μόνο μερικές από τις θεραπευτικές λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους με αντικείμενα εκθέσεων, και πως τα μουσεία αποτελούν χώρους ευημερίας, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου αυτός δεν είναι αυτοσκοπός. Η παρουσίαση με θέμα Αντικείμενα Μουσείων, Θεραπεία και Ευημερία πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα και η συμμετοχή σε εκθέσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την υγεία των επισκεπτών στο μουσείο και το πώς η κοινότητά μας είναι και μπορεί όλο και περισσότερο να αποτελέσει έναν χώρο ενότητας, αγάπης, ταυτότητας και οικειότητας.

Ερωτήσεις

13:30 – 13:50

Ομιλία | Διαδικτυακά
Δημιουργική Υγεία: Από την Επιβίωση στην Ευημερία

Victoria Hume, Εκτελεστική Διευθύντρια – Culture, Health & Wellbeing Alliance (Βρετανία)

Σύνοψη
Η Victoria Hume θα συζητήσει το ευρύτερο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο οι τέχνες και το πολιτιστικό έργο μπορούν να υποστηρίξουν την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, αναδεικνύοντας τη δυνατότητά μας να επηρεάσουμε τις ανισότητες στην υγεία, αναφερόμενη στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών δεδομένων και εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν πιο βιώσιμο πολιτιστικό τομέα και ένα πιο συμπεριληπτικό εργατικό δυναμικό.

Ερωτήσεις

13:50 – 14:10

Ομιλία | Διαδικτυακά
Εξισσοροπώντας την παραγωγικότητα και την ευημερία στα πολιτιστικά ιδρύματα – εστιάζοντας στην εμπειρία των εργαζομένων

Catherine Devine, Διευθύντρια, Επιχειρηματική Στρατηγική – Βιβλιοθήκες & Μουσεία, Microsoft Tech for Social Impact (Η.Π.Α.)

Σύνοψη
Τα πολιτιστικά ιδρύματα επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στο πώς να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία των εργαζομένων καθώς βιώνουν μια απαιτητική αγορά εργασίας, οικονομικές δυσκολίες και μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κόσμου. Η βελτιστοποίηση της εμπειρίας των εργαζομένων εξετάζει εις βάθος τομείς, όπως, η ευημερία των εργαζομένων, η υποστήριξη της υβριδικής εργασίας και η ευελιξία στην εργασία, μαζί με γνώσεις που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εστιάσουν και να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σε αυτήν την ομιλία, θα εξετάσουμε τις βέλτιστες πρακτικές στη χρήση της τεχνολογίας για την υποστήριξη της βελτιστοποίησης της ευημερίας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Ερωτήσεις

14:10 – 14:40

Διάλειμμα 

14:40 – 15:00

Ομιλία | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Στην υπηρεσία της δημιουργικότητας: ενδυνάμωση της κοινότητας μέσα από τη σύγχρονη τέχνη

Fiona Kearney, Διευθύντρια, Μουσείο the Glucksman, Καθηγήτρια, University College Cork (Ιρλανδία)

Σύνοψη
Πώς δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφράσουν τη φωνή και τις απόψεις τους στους δημόσιους χώρους των μουσείων μας και πέρα από αυτούς; Πώς μπορεί η σύγχρονη τέχνη και οι πρακτικές ενεργούς συμμετοχής της κοινότητας να συνδυαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν δημόσιο λόγο; Είναι δυνατόν η αίσθηση του ανήκειν να προκύψει μέσα από την κοινή φροντίδα για ένα έργο και τον κόσμο; Αυτή η ομιλία θα εξετάσει ορισμένες από τις στρατηγικές που υιοθέτησε το Μουσείο Glucksman, που τιμήθηκε με το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο Τέχνης 2022” για την ενδυνάμωση καλλιτεχνών και κοινοτήτων στο πλαίσιο της πανδημίας και των συνεπειών της.

Ερωτήσεις

15:00 – 15:35

Συζήτηση | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138

Sebastian Cichocki, Επικεφαλής Επιμελητής και Επικεφαλής Έρευνας, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Βαρσοβία (Πολωνία)
Dr Alessia Fassone, Επιμελήτρια, Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Τορίνο (Ιταλία)
Meryem Korun & Facil Tesfaye, TheMuseumsLab (Γερμανία)

Συντονίστρια
Δρ Σοφία Χανδακά, Γενική Συντονίστρια CoMuseum, Επιμελήτρια Πολιτισμών του Κόσμου, Μουσείο Μπενάκη (Ελλάδα)

Ερωτήσεις

15:35 – 15:55

Ομιλία | Διαδικτυακά
Επανεξετάζοντας τα μουσεία ως χώρους φροντίδας

Δρ Nuala Morse, Λέκτορας Μουσειολογίας, Τμήμα Μουσειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Λέστερ (Βρετανία)

Σύνοψη
Αυτή η ομιλία διερευνά το πώς θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τη «λογική της φροντίδας» για να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του μουσείου. Συγκεντρώνει παραδείγματα από μουσεία που επικεντρώνονται σε κοινοτικά προγράμματα υγείας και ευημερίας για να εξετάσει το μουσείο ως χώρο φροντίδας στην πράξη και να προβληματίσει σχετικά με μελλοντικούς προσανατολισμούς και δυνατότητες.

Ερωτήσεις

15:55 – 16:15

Ομιλία | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
«Ας ακουστούν επιτέλους!»: Πώς η ενσωμάτωση της πoλυφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε πιο συμπεριληπτικές, ειρηνικές και βιώσιμες κοινωνίες

Fiona Kearney, Διευθύντρια, Μουσείο the Glucksman, Καθηγήτρια, University College Cork (Ιρλανδία)

Σύνοψη
Όλο και περισσότερα μουσεία σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τα “δύσκολα” θέματα που βρίσκονται ακόμη θαμμένα κάτω από την επιφάνεια, σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Το έργο αυτό είναι απαιτητικό για όλους τους εμπλεκόμενους, ειδικά όταν το “δύσκολο” σχετίζεται με δυσάρεστες, τραυματικές εμπειρίες ενός ταραγμένου παρελθόντος. Η ενσωμάτωση της πολυφωνίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ιστορικών γεγονότων μπορεί, ωστόσο, να συμβάλει στις θεραπευτικές διαδικασίες στο επίπεδο των ατόμων και των διαταραγμένων κοινωνιών, και σε αυτή την ομιλία, θα εξηγήσω το γιατί – και το πώς. Θα ξεκινήσω από τα ευρήματα που προέκυψαν από 200 εις βάθος συνεντεύξεις που οι συνάδελφοί μου κι εγώ πραγματοποιήσαμε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με τρεις γενιές ανθρώπων που έχουν εμπειρίες πολέμου και αναγκαστικής μετανάστευσης στις οικογένειές τους.

Ερωτήσεις

16:15 – 16:30

Διάλειμμα 

16:30 – 16:50

Ομιλία | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Πολιτισμός και υγεία: οι ευθύνες των μουσείων απέναντι στην κοινωνία. Αντίκτυπος: νέο κοινό, νέοι συνεργάτες, νέα δύναμη

Hans Looijen, Διευθυντής Museum van de Geest (Ολλανδία)

Σύνοψη
Φέτος το Museum van de Geest (“Μουσείο του Μυαλού”) βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της Χρονιάς. Αυτό το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο είναι πολύ τιμητικό για το Μουσείο. Από την κριτική επιτροπή του Συνεδρίου και της Τελετής Απονομής Βραβείων: «Ενώ πολλά μουσεία διερευνούν προγράμματα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας καθώς και για τη νευροποικιλότητα, το Museum van de Geest ξεχωρίζει ως κέντρο αριστείας σε αυτόν τον τομέα, όσον αφορά το σύστημα διακυβέρνησης του, με συνδέσμους με εθνικά ιδρύματα και φορείς ψυχικής υγείας, το περιεχόμενο και τις εκθέσεις του, τη σύγχρονη συνάφειά του τόσο αναφορικά με το προσωπικό του όσο και με το πολυποίκιλο κοινό του. Το Museum van de Geest είναι ένα μοναδικά ανθρώπινο, διαδραστικό, ενδυναμωτικό, ακτιβιστικό μουσείο που βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό έργο που αναπτύσσει την ιδέα του μουσείου ως σχολείο της ζωής με πολύ ανοιχτό μυαλό, και το κάνει μέσα σε ένα κτίριο που κουβαλά ένα βαρύ παρελθόν με πολλαπλά στρώματα μνήμης της ασθένειας αλλά και μεγάλης ανθεκτικότητας. Μια επίσκεψη σε αυτό το μουσείο είναι μια εμπειρία που επικεντρώνεται στο θαύμα και την ευελιξία του μυαλού. Πραγματικά υπέροχο και εξαιρετικό».

Ερωτήσεις

16:50 – 17:25

Συζήτηση | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Πολιτισμός – Κοινωνία – Υγεία

Δρ Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, ΕΚΠΑ (Ελλάδα)
Δρ Λήδα Τσενέ, Ιδρύτρια Athens Comics Library (Ελλάδα)
Δημήτρης Τρίκας, Δημοσιογράφος, Μουσειολόγος (Ελλάδα)

Συντονισμός
Μαίρη Αδαμοπούλου, Δημοσιογράφος (Ελλάδα)

Ερωτήσεις

17:25 – 18:05

Συζήτηση | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Φροντίδα – Θεραπεία

Μαρία Κοκορότσκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)
Ντενίς Νικολάκου, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια, Επικεφαλής του προγράμματος Cinematherapy στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Ελλάδα)
Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer (Ελλάδα)
Χαρούλα Χατζηνικολάου, Ιστορικός Τέχνης, Υπεύθυνη του προγράμματος «Ώρα για Μουσείο», Τμήμα Εκπαίδευσης, Μουσείο Μπενάκη (Ελλάδα)

Συντονισμός
Μαίρη Αδαμοπούλου, Δημοσιογράφος (Ελλάδα)

Ερωτήσεις

18:05 – 18:25

Ομιλία | Ζωντανά ή Διδιακτυκά
Τίτλος

Ομιλητής/ρια θα ανακοινωθεί σύντομα

Ερωτήσεις

18:25 – 18:45

Ομιλία | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Τίτλος θα ανακοινωθεί σύντομα

Nathalie Bondil, Επικεφαλής τομέα Μουσείων και Εκθέσεων, Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου (Institut du Monde Arabe, IMA) στο Παρίσι (Γαλλία)

Ερωτήσεις

18:45 – 19:00

Συμπεράσματα | Ζωντανά από το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138

Δρ Tom Fleming, Διευθυντής Tom Fleming Creative Consultancy, Εμπειρογνώμονας Δημιουργικής Οικονομίας, Πολιτιστικής Στρατηγικής & Πολιτικής (Βρετανία) &
Δρ Σοφία Χανδακά, Γενική Συντονίστρια CoMuseum, Επιμελήτρια Πολιτισμών του Κόσμου, Μουσείο Μπενάκη (Ελλάδα)

19:00 – 21:00

Εκδήλωση Δικτύωσης | Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138

Πηγή: CoMuseum

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο