19th Ave New York, NY 95822, USA

Με Άλλα Μάτια: Συνέντευξη με τον πρώτο κωφό επαγγελματία χορευτή στην Ελλάδα

Ο Πάνoς Παράσχου γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε Ειδική Αγωγή, η πορεία του όμως τον οδήγησε στη συνέχεια στην Αθήνα. Σήμερα είναι ο πρώτος κωφός φοιτητής χορού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και μιλάει στο meallamatia.gr για το πώς βιώνει αυτή την εμπειρία αλλά και τη μουσική εν γένει.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι «ακούνε» μουσική οι κωφοί;

Π.Π.: Η αίσθηση και ο τρόπος με τον οποίο ακούει τη μουσική ο καθένας είναι πάντα πολύ διαφορετικός. Για μένα, η δόνηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορώ να την αντιληφθώ. Δεν έχω 100% επαφή με τη μουσική, πολλές φορές μπορεί να παρατηρώ τους διπλανούς μου χορευτές και να παίρνω από εκείνους διάφορες χορευτικές κινήσεις. Επίσης, μπορεί να εμπνευστώ από διάφορες εικόνες της φύσης όπως το κούνημα των φύλλων ενός δέντρου ή το κύμα της θάλασσας.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χορό;

Π.Π.: Από πολύ μικρός συνειδητοποίησα ότι ο χορός είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και μου ταιριάζει. Έτσι, μεγαλώνοντας αισθάνθηκα την ανάγκη να το συνεχίσω και να μην κόψω αυτή την επαφή. Μου έδιναν και οι φίλοι μου ένα πολύ θετικό feedback και έτσι είπα γιατί όχι; Μέσα μου αισθάνομαι αυτή την απόλαυση όταν χορεύω. Θα ήθελα στη ζωή μου επαγγελματικά να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο, αφού αυθόρμητα μου βγαίνει.

Πότε ήταν η στιγμή που είπες ότι θα το κάνεις επαγγελματικά;

Π.Π.: Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον επαγγελματικό χορό όταν ήμουν περίπου 13 χρόνων και πήγαινα στο Σχολείο Κωφών Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Πριν δεν είχα σκεφτεί ποτέ ουσιαστικά την επαγγελματική οδό. Με είχε όμως δει μια ομάδα χορού-θεάτρου από το Ηνωμένο Βασίλειο και παρατήρησαν πως δύναμαι να το ακολουθήσω επαγγελματικά. Έτσι, λοιπόν, άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα χορού σε ιδιωτική σχολή χορού.

Ποια εμπόδια πιστεύεις ότι συναντάνε οι κωφοί και οι βαρήκοοι καλλιτέχνες;

Π.Π.: Έλλειψη σωστής επικοινωνίας με τους ακουόντες. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σωστή και εύκολη πρόσβαση στα θέατρα. Στις θεατρικές παραστάσεις συνήθως δεν υπάρχουν υπότιτλοι, και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο για μας.

Ο Πάνος Παράσχου στη σκηνή χορεύει με συνοδό μια κοπέλα

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πάνου Παράσχου συνεχίζεται στο meallamatia.gr!

Related Posts

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο