19th Ave New York, NY 95822, USA

Συμβουλές επικοινωνίας υγειονομικών με κωφούς/βαρήκοους ασθενείς

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δημιουργήσει εδώ και μερικά χρόνια ένα ενδιαφέρον animation βίντεο με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροί και οι άνθρωποι που εργάζονται ως υγειονομικό προσωπικό για την επικοινωνία τους με κωφούς ή/και βαρήκοους ασθενείς.

Κανονικά, κάθε ασθενής θα έπρεπε να μπορεί να επικοινωνήσει με πιστοποιημένο διερμηνέα νοηματικής γλώσσας προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα και πιο άμεσα. Ωστόσο, ακόμα και στις περιπτώσεις απουσίας του διερμηνέα, υπάρχουν αρκετές συμβουλές επικοινωνίας των υγειονομικών με τους κωφούς/βαρήκοους ασθενείς.

Συνοπτικά οι συμβουλές που παρουσιάζονται στο βίντεο:

#1: Να βρεθεί ο προτιμώμενος, από τον ασθενή, τρόπος επικοινωνίας.

#2: Για την πρώτη προσέγγιση προτιμάται μια απλή χειρονομία – χαιρετισμός κι ένα φιλικό χαμόγελο.

#3¨: Όση ώρα κάποιος απευθύνεται στον ασθενή, είναι σημαντικό να στέκεται καθαρά μπροστά του και να διατηρεί την επαφή με τα μάτια.

#4: Καθαρή ομιλία και όχι φωνές, καθώς πολλοί κωφοί/βαρήκοοι μπορούν να διαβάζουν τα χείλη, εφόσον ο λόγος είναι σταθερός και καθαρός.

#5: Αν η επανάληψη της φράσης δε βοηθά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές προτάσεις ή/και βοηθητικές χειρονομίες.

#6¨: Καλό είναι να μιλάει μόνο ένας άνθρωπος τη φορά. Ακόμα κι αν ο ασθενής διαβάζει τα χείλη, κατά μέσο όρο καταλαβαίνει το 35% των λεγομένων του ομιλητή. Έτσι, είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο το θέμα, και το ίδιο ξεκάθαρη να γίνεται και η όποια αλλαγή του θέματος. Ακόμα και η καταγραφή βασικών στοιχείων μπορεί να βοηθήσει.

#7¨: Ακόμα κι αν ο κωφός/βαρήκοος ασθενής συνοδεύεται από οικογενειακό μέλος ή φίλο/η, πρέπει πρώτα να ερωτάται ο ΄ίδιος πριν ο συνοδός δώσει προσωπικές του πληροφορίες.

#8: Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει παρόν διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, η στάση σώματος του ομιλητή πρέπει να παραμένει σταθερή απέναντι από τον τον ασθενή.

#9: Η εκμάθηση βασικών νοημάτων (για παράδειγμα “γεια”, “ευχαριστώ” και “αντί﨔) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα κάνει τον κωφό/βαρήκοο ασθενή να νιώθει πιο ευπρόσδεκτος.

Το βίντεο κλείνει με μια όμορφη και ταυτόχρονα σημαντική πρόταση: “Κάθε κωφός/βαρήκοος άνθρωπος είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχουν αρκετές δυνατότητες επικοινωνίας. Θυμηθείτε, η κώφωση δε σημαίνει ανικανότητα”.

Με τις παραπάνω συμβουλές επικοινωνίας και διάθεση για μια εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές επικοινωνία, μπορεί εύκολα η εμπειρία των κωφών/βαρήκοων ασθενών να είναι πολύ καλύτερη.

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο