Στα πλαίσια της θεματικής κατηγορίας “Stories Talk”, η σελίδα impactalk.gr δημοσίευσε ένα κείμενο για τον διερμηνέα ΕΝΓ και ιδρυτή της HandsUp, Γιώργο Στάθη. Η ιστορία του από την έναρξη της ενασχόλησής του με τη νοηματική γλώσσα μέχρι και σήμερα παρουσιάζεται μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από τη Μία Κόλλια. Διαβάστε ένα μόνο απόσπασμα και βρείτε ολόκληρο το κείμενο στη σελίδα του impactalk.gr:
Σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς και απάνθρωπους, σε μια κοινωνία αδιάφορη προς τον πλησίον, ο Γεώργιος Στάθης έχει κάνει επάγγελμα την προσφορά και τη μέριμνα σε κωφά και βαρήκοα άτομα.
Ο Γεώργιος Στάθης εργάζεται ως επαγγελματίας Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από το 2013. Με τη νοηματική ασχολήθηκε πολύ νωρίς στη ζωή του. Ήταν 19 ετών τότε και όλα ξεκίνησαν από προσωπική περιέργεια γι’ αυτή την τόσο διαφορετική γλώσσα.
Αργότερα ανακάλυψε ότι η νοηματική ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας τόσο γοητευτικός και τόσο εξαιρετικά ενδιαφέρων, που όσο τα χρόνια περνούσαν και η βασική του εκπαίδευση έφτανε στο τέλος της, αποφάσισε να συνεχίσει σε τμήμα διερμηνέων και να ακολουθήσει πλέον τη νοηματική επαγγελματικά.
Έτσι, ίδρυσε την κοινωνική εταιρεία HandsUp Agency, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα. Η HandsUp έχει να επιδείξει πολλά και διαφορετικά επιτεύγματα και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς, όπως για παράδειγμα τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η ομάδα του HandsUp κατάφερε να καταστήσει τον πρώτο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης προσβάσιμο σε Κωφούς και Βαρήκοους μέσω μιας οθόνης που προβάλλει σε Ελληνική Νοηματική και Διεθνή νοήματα για τους ξένους κωφούς επισκέπτες αλλά και ταυτόχρονο ελληνικό και αγγλικό υποτιτλισμό και βίντεο με ξενάγηση. Αυτή τη στιγμή εργάζονται για να κάνουν και τους υπόλοιπους ορόφους προσβάσιμους.
Επίσης εδώ και ενάμιση χρόνο η εταιρεία σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και πολλές άλλες καινοτόμες εταιρίες και φορείς, εργάζεται στο πρόγραμμα aiD. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα που στόχο έχει να δημιουργήσει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο που θα έχει την δυνατότητα να μετατρέπει τη νοηματική Γλώσσα σε γραπτό κείμενο αλλά και το αντίστροφο.
Εύλογα, η ικανοποίηση που αντλεί ο Γεώργιος Στάθης από το σπουδαίο εγχείρημα της HandsUp, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, είναι μεγάλη. «Το να δημιουργεί κανείς υπηρεσίες που στόχο έχουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, αυτό από μόνο του σου δημιουργεί μια τεράστια ικανοποίηση».
Βρείτε ολόκληρο το αφιέρωμα στη σελίδα του impactalk.gr