Το “UMBRA” αποτελεί ένα dance film, που δημιουργήθηκε μέσα στο 2020, θέλοντας να τονίσει τα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης αναζήτησης του άλλου μισού. Ο Βαγγέλης Παπαευαγγελίου, με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, συνεργάζεται με τη Μαρία Ανδρίτσου και τον Πάνο Παράσχου που συμμετέχουν στο βίντεο ως χορογράφοι και χορευτές και δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη χορό, ένταση και συγκίνηση. Η σκηνοθεσία και η μουσική ανήκουν στον Βαγγέλη Παπαευαγγελίου, ο οποίος βρέθηκε και πίσω από την κάμερα, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσετσέκο που ήταν και ο χειριστής του drone.

Το αποτέλεσμα;

Ένα βίντεο με πολλά μηνύματα και έντονα συναισθήματα. “Αυτή που αναζητά το άλλο της μισό ανάμεσα στα ερείπια, το μόνο που θα βρει είναι η μοναξιά της”, διαβάζουμε στην περιγραφή του βίντεο, κάτι που εξηγεί άψογα και αυτό που απεικονίζεται κατά τη διάρκειά του. Ο Πάνος Παράσχου, ο κωφός χορευτής που ανήκει στο δυναμικό της Κρατικής Σχολής Χορού, απεικονίζει αυτό το άλλο μισό, που στο τέλος εξαφανίζεται, δείχνοντας ότι ποτέ δεν ήταν στ’ αλήθεια εκεί. Αποκαλύπτοντας ότι η αναζήτηση γινόταν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτό άλλωστε σημαίνει “UMBRA”. Στα λατινικά σημαίνει “σκιά”, αλλά πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο πιο σκοτεινό σημείο της σκιάς που προκύπτει όταν ένα αδιαφανές αντικείμενο μπαίνει μπροστά στην πηγή φωτός. Τότε, ο παρατηρητής που βρίσκεται στο πιο σκοτεινό σημείο, βιώνει την απόλυτη έκλειψη.

Το Dance Film “UMBRA” επιλέχθηκε και προβλήθηκε στο φετινό, 11ο, Athens Video Dance Project. Η online φετινή εκδοχή του φετινού φεστιβάλ, φιλοξένησε 70 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους έργα από 20 χώρες. Έλαβε μέρος από τις 18 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, προβάλλοντας πρωτοπόρες δουλειές και ενδιαφέρουσες συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικές καλλιτεχνικές αρχές.

Λίγα λόγια για τον Πάνο Παράσχου

Με καταγωγή από τη Λάρισα, ο Πάνος Παράσχου, είναι πτυχιούχος της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού της Αγγλίας, το αγαπημένο του είδος είναι ο σύγχρονος χορός γιατί με αυτόν νιώθει πιο ελεύθερος και από τα τέλη του 2018  είναι ο πρώτος κωφός χορευτής που φοιτά στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), στην Κρατική Σχολή Χορού που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας. Αποφάσισε να ασχοληθεί με το χορό από την ηλικία των εφτά ετών, όταν συνειδητοποίησε ότι ο χορός τον εξέφραζε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Όπως λέει ο ίδιος, σε παλαιότερή του συνέντευξη στο Popaganda, έχει μια διαφορετική επαφή με τη μουσική. «Την ακούω με την καρδιά μου και την αντιλαμβάνομαι οπτικά από τις κινήσεις και τον τρόπο που χορεύουν οι άλλοι ακούοντες χορευτές. Έτσι φαντάζομαι και δημιουργώ τη δική μου μουσική η οποία μεταφράζεται στη γλώσσα της κίνησης του σώματός μου. Δημιουργείται μέσα μου η αίσθηση του αέρα και νιώθω ότι πετάω». Όσον αφορά στις προκλήσεις της κώφωσης στο χώρο των σπουδών και της δουλειάς του έχει πει: «Υπήρχε θέμα επικοινωνίας γιατί οι δασκάλες χορού και οι μαθήτριες δεν γνώριζαν την ελληνική νοηματική γλώσσα και έτσι προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους με χειλεανάγνωση, λίγο παντομίμα και δίνοντας βάση στην έκφραση του προσώπου τους. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες τελικά κατάφερα να πάρω πράγματα από όλους αυτούς τους ανθρώπους και να φτάσω μέχρι στο στάδιο που βρίσκομαι σήμερα».

Όπως φαίνεται και από την πιο πρόσφατη συμμετοχή του στο UMBRA, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα με σκληρή δουλειά και όρεξη να γίνεται συνεχώς και καλύτερος. “Ελπίζω κι άλλοι νέοι με ιδιαίτερες ικανότητες να πιστέψουν στον εαυτό τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα γιατί πάντα υπάρχει τρόπος να πετύχεις τον στόχο σου», έχει δηλώσει, και δε θα μπορούσε η δράση και το έργο του να μεταδώσουν καλύτερο μήνυμα.

1 σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θέλεις να λαμβάνεις νέα μας;

Θα λαμβάνεις newsletter μηνιαία για ενημερωτικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Χώρος Διαφήμισης

Χώρος Διαφήμισης