Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο την κρίνουν ως απαραίτητη, αν και υπάρχει πλήθος κόσμου που αρνείται τη χρήση μάσκας και τη θεωρούν περιττή. Υπάρχει ακόμα η πεποίθηση πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα της εκπνοής μπορεί να έχει τοξικές επιπτώσεις.

Μια νέα έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων καταρρίπτει τους παραπάνω ισχυρισμούς και αναφέρει ότι ένας τέτοιος κίνδυνος είναι στην πράξη, μηδαμινός. Η μάσκα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων, είναι απολύτως απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Η νέα μικρή έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of Thoracic Society, αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε 15 υγιείς όσο και σε 15 άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που δυσκολεύονταν περισσότερο να αναπνεύσουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συνέπειες της μάσκας είναι ελάχιστες ακόμη και σε ανθρώπους με πολύ σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων. Άλλωστε, αυτοί που έχουν παθήσεις πνευμόνων, κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητο να τη φορούν, αφού κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι μάσκες λοιπόν, περισσότερο προστατεύουν παρά θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό. Τέλος, όσον αφορά στη δυσφορία, η μάσκα φυσικά και περιορίζει την κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν προκαλεί καμία τοξική επίπτωση από αυξημένο διοξείδιο. Επιπλέον, η δυσφορία αυτή θεωρείται ανάλογης της δυσφορίας που έχει κάποιος όταν ανεβαίνει μια ανηφόρα. Αν το αίσθημα δυσφορίας είναι πιο έντονο σε κάποιες περιπτώσεις, καλό θα είναι η μάσκα να απομακρύνεται όταν υπάρχει η ασφαλής απόσταση των δύο μέτρων.

 

Η ενημέρωση για τον ιό Covid-19 και προσβάσιμα άρθρα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή παρέχονται με την υποστήριξη από το HumanRights360 / The Kahane Foundation.

Πηγή: in.gr

Γράψτε ένα σχόλιο..

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θέλεις να λαμβάνεις νέα μας;

Θα λαμβάνεις newsletter μηνιαία για ενημερωτικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Χώρος Διαφήμισης

Χώρος Διαφήμισης