19th Ave New York, NY 95822, USA

Εμβόλιο Γρίπης: Ποιοι πρέπει να το κάνουν και πότε για να είναι αποτελεσματικό;

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε με εγκύκλιό του, χρήσιμες οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο (που διαθέτει άδεια κυκλοφορίας), του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στην εγκύκλιο του υπουργείου επισημαίνεται επίσης ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγυριπικού εμβολίου. Αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη φετινή χρονιά, αφού παράλληλα με τη γρίπη κυκλοφορεί και ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοïό-2019 (COVID-19). Ο αντιγριπικός εμβολιασμός λοιπόν πρέπει να έχει πλήρη εφαρμογή, ειδικά στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν, κατά προτεραιότητα, το αντιγριπικό εμβόλιο

Οι κυριότερες ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  9. Άστεγοι.
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πότε πρέπει να γίνεται για να είναι αποτελεσματικό

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης (δηλαδή μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Ο εμβολιασμός συνεχίζεται και καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνει 1 μόνο δόση ετησίως, ενώ απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Για τα βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών υπάρχουν πιο συγκεκριμένες οδηγίες, ανάλογα με τη μέχρι τώρα έκθεσή τους στο εμβόλιο.

 

Η ενημέρωση για τον ιό Covid-19 και προσβάσιμα άρθρα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή παρέχονται με την υποστήριξη από το HumanRights360 / The Kahane Foundation.

Πηγή: in.gr

 

Related Posts

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο