Φίλος ή εχθρός; Ο ήλιος είναι και τα δύο.

Το μαύρισμα ουσιαστικά είναι ο μηχανισμός προστασίας του ίδιου του δέρματος απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον ήλιο που είναι απαραίτητος για την σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά και τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Δεν ξεχνάμε ακόμη ότι η έκθεση στον ήλιο είναι πολύτιμη για την καλή ψυχική υγεία και ευεξία.

Επομένως «σωστή ηλιοθεραπεία για να αποκομίσουμε τα οφέλη του ήλιου και να συνθέσει ο οργανισμός την βιταμίνη D σημαίνει ότι θα έχουμε πάει (και φύγει) από την παραλία μέχρι τις 10. 30 π.μ.» τονίζει η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Δρ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.

Είναι λάθος πρακτική να πηγαίνουμε στην παραλία τις μεσημεριανές ώρες δεδομένου ότι στις 12.00 η ηλιακή ακτινοβολία UVB βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η UVB σημειώνει απότομη άνοδο στις 12.00 και ακολουθεί εξίσου απότομη πτώση.

Οι γυναίκες σε κλιμακτήριο ή εμμηνόπαυση συστήνεται να εκτίθενται στον ήλιο για μισή ώρα καθημερινά μετά τις 5 μ.μ., χωρίς αντιηλιακό, με σκοπό τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Έλληνες ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τα αντιηλιακά με τον πιο σωστό τρόπο συγκρινόμενοι με τους άλλους Ευρωπαίους, γεγονός που έχει θεωρηθεί ότι έχει σαν αποτέλεσμα να μην συνθέτει ο οργανισμός μας επαρκή βιταμίνη D, γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο ήλιος είναι πραγματικός φίλος για τους πάσχοντες από ορισμένες παθήσεις όπως η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση, εφόσον εκτίθενται στον ήλιο τις σωστές ώρες. Η έκθεση στον ήλιο ρίχνει την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού γι’ αυτό και θεωρείται ευεργετική για τις περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας και ψωρίασης.

Γράψτε ένα σχόλιο..

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θέλεις να λαμβάνεις νέα μας;

Θα λαμβάνεις newsletter μηνιαία για ενημερωτικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Χώρος Διαφήμισης

Χώρος Διαφήμισης