Στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Balkans Beyond Borders η HandsUp ανέλαβε να κάνει 8 ταινίες προσβάσιμες σε Κωφούς και Βαρήκοους, διαμορφώνοντας έτσι τους υπότιτλους ώστε το Κωφό και Βαρήκοο κοινό να να βιώσει την ίδια εμπειρία με τους ακούοντες θεατές, καθώς και πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες. Παράλληλα διαμόρφωσε το απολογιστικό βίντεο του φεστιβάλ, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο με υπότιτλους και Διερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα.

Ο Υποτιτλισμός για Kωφούς και Βαρήκοους είναι μία επιπρόσθετη υπηρεσία προσβασιμότητας που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Μαζί με την διερμηνεία στην Νοηματική Γλώσσα, έρχεται να μεταφέρει με την σειρά του τον προφορικό λόγο, όπου και όπως αυτός υπάρχει, σε υπότιτλους στην ελληνική γλώσσα. Λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά γιατί αποδίδει εκτός από τον προφορικό λόγο και όλους τους ήχους και τα ηχητικά εφέ που δεν μεταφέρονται με άλλον τρόπο στο κοινό των Κωφών και Βαρήκοων. Η μουσική που είναι ένα σημαντικό κομμάτι σε ταινίες, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα, είναι δύσκολο να αποδοθεί στο συγκεκριμένο κοινό. Με τις περιγραφές της μουσικής που περιλαμβάνουν οι υπότιτλοι για Κωφούς και Βαρήκοους, μεταφέρεται με γλαφυρό τρόπο η ατμόσφαιρα της μουσικής καθώς και όλων των παραπλήσιων ήχων που μεταφέρουν μηνύματα και πληροφορίες σημαντικές για την κατανόηση μιας ταινίας κλπ.

Στο Φεστιβάλ, Balkans Beyond Borders, όπου εμπεριέχονται κινηματογραφικές και άλλες δράσεις και είναι ανοιχτές προς το ευρύ κοινό, είναι απαραίτητο και σημαντικό να συμπεριλαμβάνεται ο Υποτιτλισμός για Κωφούς και Βαρήκοους. Οι περιγραφές ήχων, μουσικής και διαφορετικών ηχητικών εφέ, μαζί με τον προφορικό λόγο που μεταφέρεται γραπτώς στους υπότιτλους, αποδίδουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και αίσθηση σε όλους τους θεατές κωφούς και μη. Στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση του και αναγνωρισμένη η αναγκαιότητά του. Το ίδιο θεωρούμε ότι αναμένεται να γίνει και στη χώρα μας.

 

Γράψτε ένα σχόλιο..

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θέλεις να λαμβάνεις νέα μας;

Θα λαμβάνεις newsletter μηνιαία για ενημερωτικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Χώρος Διαφήμισης

Χώρος Διαφήμισης