19th Ave New York, NY 95822, USA

    Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος εκφράζει προς πάσα κατεύθυνση την έντονη ανησυχία της όσον αφορά τη συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, το οποίο υλοποιεί εδώ και 13 χρόνια.

    Αν και από τις 20 Ιουλίου 2018, η Ομοσπονδία με επιστολή προς την ηγεσία τόσο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και του Υπουργείου Οικονομικών είχε τονίσει την αναγκαιότητα αύξησης της τακτικής επιχορήγησης του προγράμματος διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα για το έτος 2019, το ποσό της επιχορήγησης παρέμεινε τελικά στα πενιχρά επίπεδα των τελευταίων χρόνων, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών των κωφών και βαρήκοων πολιτών ανά την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Την αναγκαιότητα της αύξησης της τακτικής επιχορήγησης του Προγράμματος τόνισε αντιπροσωπεία της ΟΜ.Κ.Ε. και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, λαμβάνοντας από την Υπουργό τη δέσμευση ότι θα αναζητήσει άμεση λύση στο ζήτημα. Το αίτημα μεταφέρθηκε από αντιπροσωπεία της ΟΜ.Κ.Ε. και στον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας κ. Δημήτριο Καρέλλα την Τετάρτη 03 Απριλίου 2019.

Δυστυχώς ύστερα από τόσες συναντήσεις και επαφές, το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη Ν.Γ. δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει τη λειτουργία του εξαιτίας της άρνησης της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Το οξύμωρο είναι ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2017, έχει ψηφιστεί ο νόμος 4488, ο οποίος στο άρθρο 65, παρ. 2, αναφέρει: «Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών».

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και διευθέτηση του ζητήματος από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έως την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος είναι αποφασισμένη να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 έξω από τα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας όσον αφορά την Αθήνα και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η ΟΜΚΕ ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του προγράμματος διερμηνείας την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019.

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο