4 Αυγούστου, 2020

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί όπλο για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση – Οι Ελληνίδες δεν φημίζονται για τη συνέπειά τους στην εξέταση – Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός και προσπάθεια ενημέρωσης

Ασυνεπείς φαίνεται ότι είναι οι Ελληνίδες στο τεστ Παπ, αν και οι επιστήμονες διαρκώς επισημαίνουν ότι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα αποτελεσματικότερα όπλα κατά του γυναικολογικού καρκίνου. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μόλις το 35% των γυναικών στη χώρα μας κάνουν τεστ παπ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Οι Ελληνίδες, δεν διακρίνονται για την προσήλωση τους σε απλές προληπτικές εξετάσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «’Αγιος Σάββας» Δημήτριος Παπαθεοδώρου, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.

Πάντως, ευθύνες φέρει ακι η Πολιτεία, καθώς δεν υπάρχει κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός και εθνική προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμoύ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, σε χώρες που έχουν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι αριθμοί τέτοιων περιστατικών μειώθηκαν σε διάστημα λίγων ετών.

 

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε ένα σχόλιο..

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θέλεις να λαμβάνεις νέα μας;

Θα λαμβάνεις newsletter μηνιαία για ενημερωτικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Χώρος Διαφήμισης

Χώρος Διαφήμισης