Ιανουάριος 28, 2020
Ευεργετικές ιδιότητες νερού

Οι άνθρωποι καταναλώνουν νερό ως απλό πόσιμο νερό, αλλά και σε ποτά ή από την τροφή μας. Το νερό στα τρόφιμα μπορεί να είναι εγγενές ή να προστίθεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και να παραχθεί από το μεταβολισμό. Όλα συμβάλλουν στη «συνολική πρόσληψη νερού». Δυστυχώς, υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τη συνολική κατανάλωση νερού. Τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν σημαντική διακύμανση στις επιλογές πρόσληψης υγρών.

Ευεργετικές ιδιότητες νερού: 3 βασικά οφέλη που χαρίζει στο σώμα σου:

1. Αίσθημα πληρότητας

Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πληρότητα ανάμεσα στα γεύματά σου. Δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό όταν νιώθεις ότι πεινάς. Το νερό ρυθμίζει την όρεξη μειώνοντας την τάση που έχουν πολλά άτομα να μπερδεύουν την πείνα με τη δίψα, με αποτέλεσμα να τρώνε παραπάνω. Αυτή η απλή κίνηση θα σε κάνει να σκέφτεσαι πριν από κάθε γεύμα ή σνακ σου, σώζοντάς σε από πολλές περιττές θερμίδες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το American Chemical Society, η κατανάλωση 2 ποτηριών νερού πριν το γεύμα το μειώνει κατά 75-90 θερμίδες. Αν λοιπόν καταναλώνεις κατά μέσο όρο τρία γεύματα την ημέρα, γλιτώνεις μέχρι και 270 θερμίδες καθημερινά χωρίς να νιώθεις στέρηση.

2. Επαρκής ενυδάτωση

Ένα σωστά ενυδατωμένο σώμα είναι κι ένα υγιές σώμα. Καθημερινά, όμως, ο άνθρωπος χάνει ένα μέρος του νερού του σώματός του, λόγω του ιδρώτα, της ούρησης και του μεταβολισμού. Αν δεν αναπληρώσεις, λοιπόν, το νερό που χάνεις, μπορεί εύκολα το σώμα σου να αφυδατωθεί. Τα οστά, όπως και οι μύες, περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού
και δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένα. Αυτό σημαίνει ότι η προπόνησή σου είναι λιγότερο αποδοτική και πιθανώς να κουράζεσαι πολύ πιο εύκολα. Επίσης, ένας αφυδατωμένος οργανισμός κρατάει όλο το νερό που προσλαμβάνει γιατί δεν ξέρει πότε θα λάβει κι άλλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σε υγρά. Όταν ο οργανισμός έχει μια σταθερή παροχή νερού που χρειάζεται, αποβάλλει άφοβα το παραπάνω νερό από πάνω του.

3. Βοηθάει το μεταβολισμό

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της τροφής που καταναλώνεις. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, ο οργανισμός σου δεν είναι αποδοτικός σε αυτή τη διαδικασία. Μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι σε 14 άνδρες και γυναίκες που έπιναν 500 ml νερό ο μεταβολικός ρυθμός αυξήθηκε κατά 30% κατά μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος μετά την κατάποσή του. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, αυξάνοντας την πρόσληψη νερού κατά 1,5 λίτρο ανά ημέρα για 1 χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 2,3 κιλών χωρίς να κάνεις ιδιαίτερα άλλες αλλαγές.

Πηγή: www.shape.gr

Γράψτε ένα σχόλιο..

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θέλεις να λαμβάνεις νέα μας;

Θα λαμβάνεις newsletter μηνιαία για ενημερωτικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Χώρος Διαφήμισης

Χώρος Διαφήμισης