Smartphone και παιδί: λιγότερος χρόνος με smartphone – πιο υγιή παιδιά

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πόση σημασία έχει το να τσακώνεστε με το παιδί σας για τον χρόνο που περνά μπροστά στην οθόνη του tablet ή του smartphone, η απάντηση είναι θετική. Η μείωση του χρόνου που περνά ένα παιδί μαζί με μια συσκευή μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στη σχέση του με την οικογένειά του ή στο παιχνίδι και την επαφή με άλλα παιδιά πρόσωπο με πρόσωπο. Έρευνες που ολοένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μαρτυρούν τη θετική επίδραση που έχει η μείωση του χρόνου ενασχόλησης με μια συσκευή για ένα παιδί. Θετική επίδραση στην φυσική του κατάσταση, κοινωνική, αλλά και στη συμπεριφορά του ή στον ψυχισμό του.
Με ποιον τρόπο βλάπτει τα παιδιά η υπερβολική χρήση μιας συσκευής;
Τα παιδιά που έχουν εθιστεί στη χρήση μιας συσκευής tablet ή smartphone περνούν μαζί της τουλάχιστον 7 ώρες ημερησίως! Η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι τα παιδιά αυτά, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, κακές επιδόσεις στο σχολείο και έναν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Ακόμη, όπως έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες, τα παιδιά που ασχολούνται υπερβολικά με μια τέτοια συσκευή, μεγαλώνοντας δεν παίρνουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αν μπουν σε αυτές μετά από την πίεση των γονιών τους, δυστυχώς οι επιδόσεις τους δεν είναι καλές. Τα παιδιά αυτά συνήθως απομονώνονται. Είναι παιδιά που δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν και να μπουν σε παρέες. Στην πραγματικότητα ελάχιστα πράγματα έχουν να πουν στους φίλους τους, αφού όλες οι εμπειρίες τους εξαρτώνται και πηγάζουν από αυτήν την ενασχόλησή τους με το smartphone.
Τα οφέλη της μείωσης του χρόνου χρήσης του smartphone
Όπως έχει αποδειχθεί, παιδιά που ασχολούνται λιγότερο με το smartphone τους έχουν καλύτερο ύπνο και πιο ποιοτικό, μικρότερο δείκτη μάζας σώματος και καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Ωστόσο, η προσεγμένη χρήση αυτών των συσκευών παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα και στον ψυχισμό του παιδιού αφού τα παιδιά αυτά εμφανίζονται λιγότερο επιθετικά. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι επιστήμονες, οι γονείς πιθανόν να μην διαπιστώσουν από την επόμενη κιόλας μέρα, αυτήν την αλλαγή προς το καλύτερο, ακριβώς όπως δεν βλέπουν μέρα προς μέρα ότι τα παιδιά τους ψήλωσαν. Σταδιακά όμως δεν θα γίνεται να μην διαγνώσουν αυτήν την μεγάλη αλλαγή στη συνολική πια εικόνα των παιδιών τους.
Πώς όμως αλλάζεις συνήθειες σε ένα παιδί;
Δεν είναι απλό να «πάρεις» τη συσκευή από τα χέρια ενός παιδιού. Και σαφώς είναι δυσκολότερο να μειώσεις αισθητά τον χρόνο της ενασχόλησής του με αυτήν. Ξεκινήστε θέτοντας όρια και μένοντας αυστηρά σε αυτά. Κάντε ξεκάθαρο τον χρόνο που επιτρέπετε στο παιδί σας να ασχολείται με το κινητό του. Θα μπορούσατε να βάλετε ως όριο τα 30 λεπτά την ημέρα, αλλά να αφήσετε στο ίδιο το παιδί την απόφαση αν θέλει να «σπάει» αυτά τα 30 λεπτά μέσα στη μέρα σε 10λεπτα ή 5λεπτα ή αν προτιμά να έχει και τα 30 λεπτά μαζί. Αν το παιδί είναι μικρότερο για να καταλάβει κάτι τέτοιο, μπορείτε να το απασχολείτε με άλλες δραστηριότητες ώστε να το ξεχνάει.
Ακόμη, θα πρέπει πάντα να έχετε γνώση της δραστηριότητας των παιδιών σας. Προσφάτως, η Apple ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα εστιάσει στους γονικούς ελέγχους με στόχο πάντα την ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν τις συσκευές της. Μάλιστα, οι εν λόγω ανακοινώσεις, έγιναν ως απάντηση στο αίτημα δύο μεγαλομετόχων της ίδια της Apple (!) για περισσότερο γονικό έλεγχο και περιορισμό στη χρήση tablet και smartphone από τα παιδιά.
Πηγή: mommy.gr