Η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των παιδιών στην εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί βασική αρχή, να αναγνωρίζοται και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες, και να παρέχονται όλες οι ευκαιρίες για ισότιμη εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η Ρένα Ανδρικοπούλου, φιλόλογος σε Γυμνάσιο της Πάτρας αλλά και επαγγελματίας Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα τεχνολογικά μέσα που η σύχρονη εποχή δωρεάν μας παρέχει, και να κάνει το μάθημα της προσβάσιμο και κατανοητό σε όλους τους μαθητές της. Ας δούμε τι είπε η ίδια στην HandsUp για τις μεθόδους της:
“Εργάζομαι ως φιλόλογος στο 18ο Γυμνάσιο Πάτρας, στα Ειδικά Τμήματα & τις Λυκειακές Τάξεις Κωφών-βαρήκοων. Η ακουστική κατάσταση των μαθητών μας είναι διαφορετική όπως και το γλωσσικό τους υπόβαθρο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ετερογενείς εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχουμε μαθητές με βαρηκοΐα και ακουστικό ή κοχλιακό εμφύτευμα, μαθητές με κώφωση που είναι γνώστες της Νοηματικής ως μητρικής τους γλώσσας, μαθητές με ακούοντες γονείς, που έχουν καλή αναγνωστική ικανότητα κ.ά.
Η πρόσβαση όλων των μαθητών στη γνώση με οδήγησε πριν μερικά χρόνια να αρχίσω να δημιουργώ το υλικό μου στα φιλολογικά μαθήματα που διδάσκω: Νεοελληνική Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ιστορία, Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή, Πολιτική Παιδεία, Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών κ.ά. Πολλά από τα κείμενα τα είχα ήδη κάνει προσβάσιμα σε μαθητές με νοητική αναπηρία με τη μέθοδο Easy to Read.
Έτσι, δημιουργώντας βίντεο με Νοηματική, υπότιτλους και ακουστική περιγραφή στο κανάλι στο youtube Ειρήνη Ανδρικοπούλου διασφαλίζω ότι οι μαθητές μπορούν στο σπίτι να μελετήσουν ό,τι έχουμε ήδη συζητήσει στη σχολική τάξη, όταν το βιβλίο τους φαίνεται δυσνόητο, να κάνουν επανάληψη και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Με τον ίδιο τρόπο επιτρέπω στους μαθητές να είναι Κωφοί, δηλαδή να απαντούν στα ερωτήματα των ηλεκτρονικών Φύλλων Εργασίας στη γλώσσα που νιώθουν οι ίδιοι άνετα: σε Νοηματική βιντεοσκοπώντας στο κινητό τις απαντήσεις τους ή γραπτώς.
Στο εκπαιδευτικό μου σχεδιασμό είναι πάντα πεποίθησή μου ότι:
Οι κωφοί μαθητές μπορούν να εκπαιδευτούν & να πετύχουν υψηλή εκπαιδευτική πρόοδο
- όταν τους δοθεί η ευκαιρία ν’ αναπτύξουν τις ικανότητές τους,
- όταν το πρόγραμμα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους,
- όταν οι εκπαιδευτικοί έχουμε υψηλά κίνητρα & υψηλές προσδοκίες από τους μαθητές & την εργασία τους”