Ζημιά που ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, φέρεται πως έχει προκαλέσει στο ελληνικό Δημόσιο, η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Από τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, προκύπτει ένα “πάρτυ” με μίζες, στο οποίο συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα. Οι μίζες, σύμφωνα με τις καταθέσεις, φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ για δέκα πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε 20 ακόμα άτομα, αξιωματούχους υπουργείων, φαίνεται να έχουν διακινηθεί, ακόμη δέκα εκατομμύρια.
Η δικογραφία για την υπόθεση αυτή που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάνει λόγο για σκάνδαλο, μεγαλύτερο και από εκείνο της Siemens. Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για συμπεριφορές παρακράτους από την κυβέρνηση, ενώ όλα τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αρνούνται κάθε εμπλοκή.
Στα άκρα λοιπόν η πολιτική σύγκρουση για τη Novartis, με αιχμή του δόρατος τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και τα έγγραφα που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, πριν από λίγο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “οι μάρτυρες τέυηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου”.
Στη Βουλή έφτασε η δικογραφία ποθ αφόρά στους χειρισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Πάνου Καμμένου σχετικά με την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή από την εισαγγελία Διαφθοράς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης ποινικών πράξεων.
Οι πλειστηριασμοί και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων που εκκρεμμούν προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, έκρινε το Euro WorkingGroup, μεταθέτοντας την απόφαση για την εκταμίευση της στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που ήρθε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και μίλησε στη Βουλή, ξεκαθάρησε ότι δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο αλλά η Ελλάδα θα βρίσκεται σε επιτήρηση και μετά το τέλος του προγράμματος.
Έντεκα τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σήμερα στο πλαίσιο τη επέμβασης της Άγκυρας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, στον τρίτο απολογισμό που εξέδωσε το Σάββατο.
Δύο από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή τουρκικού ελικοπτέρου κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια τουρκικού αεροσκάφους στην Αφρίν μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων.
Συνολικά η Τουρκία έχει χάσει περίπου 30 άνδρες στις μάχες στην Αφρίν, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».
Οι κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν άμεσα την ευθύνη για την κατάρριψη του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK, ισχυρισμό που φάνηκε να επιβεβαιώνει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε πως οι υπαίτιοι «θα πληρώσουν» για τις πράξεις τους.
Ουάσιγκτον και Μόσχα επιδίδονται σε ένα διπλωματικό πόλεμο με αφορμή τους βομβαρδισμούς στη Συρία που έχουν προκαλέσει εκατόμβη νεκρών. Για εγκλήματα πολέμου, κάνει λόγο το
καθεστώς Άσαντ, για δικαίωμα στην αυτοάμυνα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα στην Ρωσία, με τιμές ήρωα κηδεύτηκε ο 33χρονος πιλότος που ανατινάχθηκε, προκειμένου να μην
πέσει στα χέρια του εχθρού.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-Ιν να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το Σάββατο η Σεούλ.
Σύμφωνα με την πρόσκληση αυτή, η οποία επιδόθηκε από την Κιμ Γιο Γιονγκ, την αδελφή του πρώτου στη βορειοκορεατική ιεραρχία η οποία επισκέπτεται τη Νότια Κορέα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Μουν «το συντομότερο δυνατόν», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.
Πηγές: