>
Περισσότερα από 4.000 επιστημονικά άρθρα αναφέρονται στα χαρακτηριστικά και την επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου pubmed, της μεγαλύτερης παγκοσμίως βάσης δεδομένων σε ερευνητικό επίπεδο, αποδεικνύοντας, την τεράστια αξία της και τα αξιοσημείωτα οφέλη που επιφέρει η προσκόλληση στο συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής.
Η Μεσογειακή Διατροφή όμως δεν αποτελεί μόνο πρότυπο διατροφής αλλά και πρότυπο τρόπου ζωής, γεγονός που αναγνωρίστηκε και επισημάνθηκε από την Unesco. Έτσι, το 2010 ανακήρυξε τη Μεσογειακή Διατροφή ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», καθώς η γνώση και η πρακτική της μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, περιλαμβάνοντας ένα «σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που εκτείνονται από τους τόπους προέλευσης των τροφών μέχρι το τραπέζι».
Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε μια σύνοψη της κεντρικής μου ομιλίας στην 4η Έκθεση Ποτών και Τροφίμων (ΕΞΠΟΤΡΟΦ), ένω στο τέλος του άρθρου μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι:
- Υψηλή κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών (ανεπεξέργαστα), φρούτων, λαχανικών, οσπρίων
- Υψηλός λόγος μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) προς πολυακόρεστα (ζωικά λίπη) λιπαρά οξέα
- Μέτρια κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, αλκοόλ (κρασί)
- Μικρή κατανάλωση κρέατος, κρεατοσκευασμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μεσογειακή Διατροφή δίνεται έμφαση στην συχνότητα και όχι στην ποσότητα των τροφίμων, ενώ γίνεται αναφορά στα ίδια τα τρόφιμα και όχι σε μάκρο ή μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. πρωτεΐνες, βιταμίνες κ.α.)!
Όσον αφορά στα οφέλη για την υγεία όσων την ακολουθούν πιστά, επιγραμματικά αναφέρουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή:
- εφοδιάζει τον οργανισμό με μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών
- συμβάλλει στην πρόληψη – θεραπεία της παχυσαρκίας
- προστατεύει από καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες μορφές καρκίνου
Ανατρέχοντας στην αρχαιότητα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναφερθούμε στη διδασκαλία του Πυθαγόρα, ο οποίος πρώτος αναφέρθηκε στη «θεία αναλογία» ή τη «χρυσή τομή» που παρατηρείται στις δομές όλων των ζώντων οργανισμών και αφορά στο σχήμα ή στη μορφή τους. Σύμφωνα με τη διδασκαλία του φυτοφάγου Σάμιου Φιλοσόφου, μια διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από μέτρο στην κατανάλωση (παράδειγμα η «Δίκαια κούπα»), ποικιλία στις ομάδες τροφίμων και ισορροπία της τροφής με το περιβάλλον (αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων), είναι ικανή να προσφέρει στον άνθρωπο καλή υγεία και ευεξία, καταλήγοντας έτσι, στην αρμονία, την καλαισθησία και την ομορφιά του σώματος και της ψυχής.
Είναι γνωστό ότι και η Μεσογειακή Διατροφή στηρίζεται σε παρόμοιες αρχές: την ποικιλία, το μέτρο και την ισορροπία στην κατανάλωση! Επίσης σχηματικά αλλά και σε οπτική απόδοση έχει επιλεγεί η πυραμίδα για να συμπεριλάβει όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά και τη συχνότητα κατανάλωσης τους, δημιουργώντας την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της «χρυσής τομής» στην Αρχιτεκτονική!
Τελειώνοντας αξίζει να αναφερθεί η στενή σχέση της Μεσογειακής Διατροφής με την Ελληνική Γαστρονομία στην οποία αναδεικνύονται τα επιμέρους σημεία υπεροχής τους, προφυλάσσοντας τους ομοτράπεζους από τα νοσήματα φθοράς υπηρετώντας παράλληλα την εκλεκτοφαγία.
Πηγή: mednutrition.gr