19th Ave New York, NY 95822, USA

Μουσείο Ακρόπολης 

 

Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα ανακαλύψετε τους θησαυρούς που εντοπίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και παράλληλα θα θαυμάσετε ένα εντυπωσιακό κτήριο σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Το πιο σύγχρονο μουσείο της Ευρώπης άνοιξε της πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009, εννιά χρόνια αφότου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, νικητής του οποίου ήταν ο γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί με το Μιχάλη Φωτιάδη. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ωστόσο η αποβίβαση των επιβατών από τουριστικά λεωφορεία γίνεται στην οδό Χατζηχρήστου και η είσοδός τους από την οδό Μητσαίων.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενούνται εύρηματα από τον ευρύτερο ιερό χώρο της Ακρόπολης αλλά και εύρηματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Μάλιστα, στα εγκαίνια, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση του ελληνικού αιτήματος για επανένωση των μαρμάρων στην πατρίδα τους, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη Μετόπη του Παρθενώνα.

Μπαίνοντας στο μουσείο το γυάλινο δάπεδο σας φέρνει σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης καταλαμβάνει μια έκταση 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό. Οι μόνιμες εκθέσεις καταλαμβάνουν 3 ορόφους και χωρίζονται σε 4 επίπεδα, ενώ στο πέμπτο βρίσκονται επιπρόσθετοι χώροι όπως καφέ, εστιατόρια και πωλητήρια.

Στο πρώτο επίπεδο θα θαυμάσετε εκθέματα-ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως. Στη δυτική και βόρεια πλευρά του 1ου ορόφου μπορείτε να δείτε από κοντά τα φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερέχθειου και βέβαια τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

Έχετε κατά νου ότι τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο αποτελούν τα κυριότερα μνημεία του οικοδομικού προγράμματος της κλασικής Ακρόπολης. Εντυπωσιακή είναι και η αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές αφού στέκονται ελεύθερα στο χώρο.

Ο 2ος όροφος του μουσείου είναι αφιερωμένος στον Παρθενώνα.

Στον πυρήνα της αίθουσας του Παρθενώνα στον 3ο όροφο του μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότη

τα να παρακολουθήσει μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και το γλυπτό του διάκοσμο. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς απολογισμούς δαπανών της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου.

Tip: Ο πιο βολικός τρόπος να επισκεφτείτε το μουσείο είναι με μετρό ή, εναλλακτικά, με λεωφορείο. Αποφύγετε το αυτοκίνητο, μιας και βρίσκεστε στο ιστορικό κέντρο, όπου η στάθμευση αποτελεί δύσκολη υπόθεση.Καφέ υπάρχει στο ισόγειο που προσφέρει θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή λόγω του γυάλινου δαπέδου.

Το μουσείο διαθέτει επίσης εστιατόριο στον 2ο όροφο με υπέροχη θέα στο βράχο της Ακρόπολης (τιμή κατ’ άτομο: 12-15 ευρώ. Ώρες λειτουργίας: 08.00-20.00). Επίσης, στον 2ο όροφο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το αναγνωστήριο της ενημερωμένης βιβλιοθήκης. Στα πωλητήρια του μουσείου μπορείτε να βρείτε δώρα σε ελκυστικές τιμές. Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά που προβάλλεται στον 3ο όροφο.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα

Τηλ: 2109000900

e-mail: info@theacropolismuseum.gr

www.theacropolismuseum.gr

Ώρες λειτουργίας μουσείου

 

Related Posts

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο